BRAND EN VEILIGHEID

Afbeeldingsresultaat voor hartman en zn horeca service

Brand om over na te denken
Cafés en restaurants lopen een groot risico op brand. Niet alleen door de grote hoeveelheden alcoholische dranken, maar ook door de aanwezigheid van elektrische apparatuur. Veel branden ontstaan bovendien in het kookgedeelte. Als er brand uitbreekt, is er een grote kans dat het hele pand uitbrandt. Welke preventiemaatregelen kunt u zelf nemen?


Elektrische installatie en apparaten
Veel café en restaurant branden worden veroorzaakt door defecte elektrische apparaten of kapotte bedrading. Zorg dat er geen defecten zijn of kunnen ontstaan in de elektrische installatie en alle elektrische apparatuur. Alle bedrading moet daarom verplicht periodiek worden geïnspecteerd;
Vooral in oudere gebouwen is de kans groot dat de elektrische installatie niet is afgestemd op de activiteiten in het café. Er zijn bijvoorbeeld te weinig groepen of te weinig stopcontacten voor alle apparatuur, waardoor een verhoogd brandrisico door overbelasting ontstaat. Alle elektrische apparatuur moet goed geaard zijn en een dubbelgeïsoleerde bedrading hebben en geen verlengsnoeren. Bovendien moet ook deze apparatuur op regelmatige basis worden geïnspecteerd.


Brand ontstaat vaak in de keuken
Daarnaast ontstaan ook veel van de cafébranden in de keuken (of kookhoek). De frituur staat bovenaan de oorzakenlijst, gevolgd door het (gas)fornuis en andere bak- en braadapparatuur. Als de vetaanslag in de bakdampafzuiging vlamvat, kan een klein brandje snel omslaan in een allesverwoestende brand. U moet er in ieder geval voor zorgen dat deze goed gereinigd worden bij Hartman Cleaning Products kunt u uitstekende reinigings middelen verkrijgen om dit probleem op te lossen en de bakdampafzuiging voorzien is van onbrandbare filters en afgesloten verlichtingsarmaturen.


Frituurbrand
U kunt de kans op een frituurbrand aanzienlijk verkleinen met het gebruik van een regel- en maximaal-thermostaat. Stel die zodanig in dat de frituurolie zijn vlampunt niet kan bereiken (de temperatuur waarbij de frituurolie kan ontbranden). Het vlampunt is afhankelijk van de gebruikte frituurolie. Frituurolie moet ook tijdig worden vervangen en de friteuse gereinigd worden. Als frituurolie ouder wordt, wordt het vlampunt lager: het zal dus eerder ontbranden.


Regelmatig schoonmaken
Vetophoping is een veelvoorkomende oorzaak van keukenbranden. Keukengereedschap en –apparatuur moet daarom regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat vet zich ophoopt en een brand zich snel kan verspreiden bij Hartman Cleaning Products kunt u uitstekende reinigings middelen verkrijgen om de voedselveiligheid en de veiligheid in de keuken te vergroten . Vooral het afzuigkanaal is daarbij een aandachtspunt. Het is daarom belangrijk dat u de bakdampafzuigingen regelmatig laat reinigen (tot op het blanke metaal). Een complete reiniging van het systeem bevat de afzuigkap, de filters, de kanalen en de dak ventilator. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in.

Andere ontstekingsbronnen
Behalve door defecte bedrading en keukenapparatuur, kan een brand ook worden veroorzaakt door kaarsen of door oververhitting van de motor van koelsystemen of airconditioning. Vaak worden kaarsen op tafels geplaatst om sfeer te creëren. Maar kaarsen kunnen per ongeluk omvallen en brand veroorzaken. U moet ze daarom in een stabiele en halfgesloten houder zetten. Daarnaast vermindert regelmatig en professioneel onderhoud van apparatuur zoals de koeling, airconditioning en wasdrogers eveneens de kans op brand. Zorg dat filters van apparaten regelmatig gereinigd worden en dat ventilatoren en condensors schoon zijn en onbelemmerd kunnen functioneren met voldoende luchtcirculatie.


Koelvriesinstallatie
Ieder café of restaurant beschikt over meerdere koelingen: gewone koelkasten, flessenkoelers, ijsblokjesmachines en soms ook vrieskisten. Vroeger werden CFK’s (chloorfluorkoolstofverbindingen) zoals freon gebruikt als koelmiddel. Tegenwoordig worden minder milieubelastende koudemiddelen gebruikt: HFK’s (fluorkoolwaterstoffen), anorganische stoffen en koolwaterstoffen. Omdat deze stoffen brandbaar zijn, doet u er verstandig aan de koelinstallatie regelmatig te laten controleren op lekkage. . de koel installatie moet hij jaarlijks worden onderhouden en op lekdichtheid onderzocht. Bij grotere koelinstallaties kunt u ook een lekdetectiesysteem laten installeren. U doet er verstandig aan een rookmelder te installeren in koelruimtes. Een onderhoudscontract voor periodiek onderhoud is een must. Niet alleen om brand te voorkomen, maar ook om bederf van producten te voorkomen, wanneer de koeling te lang buiten gebruik is geweest.www.storinghorecaapparatuur.nl


Roken
Roken blijft, ondanks het rookverbod in publieke ruimtes, een belangrijk brandrisico. Geef duidelijk aan dat roken verboden is. Zorg dat op plaatsen waar roken is toegestaan (bij de ingang bijvoorbeeld) veiligheidsasbakken staan, die regelmatig worden geleegd in een zelfsluitende onbrandbare afvalbak of een peukenverzamelaar verkrijgbaar bij www.hartmancleaningproducts.nl


Beperk verspreidingsmogelijkheden
Een geordend huishouden kan het brandrisico eveneens verkleinen: zorg dat alle ruimten altijd vrij zijn van verpakkingsmaterialen, vuil en rommel. Zorg dat papier en afvaluit de buurt van potentiële onstekingsbronnen, zoals elektrische apparatuur, worden opgeslagen. Vloeren moeten dagelijks geveegd en gedweild worden. Zorg dat lege dozen dagelijks uit het pand worden verwijderd en dat alle prullenbakken regelmatig worden geleegd. . Alle ruimtes waarin vuilnis wordt opgeslagen, moeten voorzien zijn van brandwerend materiaal. Zorg dat ook de administratie van het kantoor veilig is voor brand: maak regelmatig een back-up en sla deze bij voorkeur buiten het hotel op, in een vuurbestendige kluis.


Sterke drank
Leveranciers zullen sterke drank en andere goederen aanleveren in kartonnen dozen. Als u regelmatig bestellingen ontvangt, kan de hoeveelheid verpakkingsmateriaal op de locatie snel toenemen: zorg daarom dat het karton dagelijks wordt weggebracht/opgehaald. Dranken met een alcoholgehalte van 50% of hoger vormen een brandgevaar in besloten ruimten waar ook ontstekingsbronnen aanwezig zijn. Dampen zijn zwaarder dan lucht, en kunnen zich langs de grond verspreiden en zich ophopen in afgesloten ruimten, zoals kelders.


Chemische stoffen
Zorg dat voorraden ontvlambare en brandbare chemische stoffen, zoals schoonmaakmiddelen, en brandstoffen uit de buurt van potentiële onstekingsbronnen worden opgeslagen. Bij voorkeur in een stelling met stalen lekbak: op die manier kunnen vloeistoffen zich niet razendsnel verspreiden over het vloeroppervlak als er brand uitbreekt. Informatie voor veilige opslag. www.hartmancleaningproducts.nl


Decoratiemateriaal
Veel cafés en restaurants zijn versierd, vooral tijdens de feestdagen. Sommige wanddecoraties zijn gemaakt van hout, papier of andere brandbare materialen. Deze moeten brandwerend worden geïmpregneerd. Zorg dat alle decoraties onbrandbaar of brandwerend worden uitgevoerd en dat ze buiten het bereik van potentiële ontstekingsbronnen, zoals lampen of elektrische apparaten, worden neergezet of opgehangen.


Branddetectie
Verder is het belangrijk dat er een goed werkende branddetectie en –onderdrukkingssysteem is, dat in contact staat met een meldcentrale. Deze systemen moeten regelmatig worden gecontroleerd en getest. Overal in het café moeten rook- en hittedetectors zijn geplaatst. Bij sommige detectiesytemen gaan bij brand automatisch alle lichten vol aan en de muziek uit. Een sprinklerinstallatie is ook hier het beste preventiemiddel.


Blusmiddelen
Ook is het belangrijk dat overal de juiste brandblussers binnen handbereik zijn. . Vetbranden mogen nooit met water of een blusdeken geblust worden. Zorg ook dat de blusmiddelen regelmatig gekeurd worden, zodat u zeker weet dat ze ook echt werken wanneer er brand uitbreekt. U doet er dan ook verstandig aan om een servicecontract af te sluiten voor de periodieke keuring van blusmiddelen, zodat u daar zelf niet meer aan hoeft te denken. Zorg er met regelmatige trainingen voor dat al uw medewerkers weten hoe ze de blusmiddelen moeten gebruiken.


Nooduitgangen
Nooduitgangen mogen nooit worden afgesloten of vergrendeld. Zorg dat de noodverlichting is aangesloten op een aparte krachtbron. Controleer regelmatig of de verlichting van de nooduitgang bordjes nog goed werkt.


Georganiseerde brandveiligheid
Veel brandschade kan voorkomen worden door voldoende kennis van instructies en protocollen bij uw personeel. Daarom is het belangrijk dat u voldoende aandacht besteed aan gedrag en risicobewustzijn.


Hartman en zn Horeca Service
Op afspraak bezoekadres / Showroom Cleaning Products
Bredeweg 118F
2761KB
Zevenhuizen
btw : NL8131.63.742.B01
KvK : 24281525

www.diamondhorecaonderdelen.nl
Diamond Catering Eqeupment
www.hartmancleaningproducts.nl
www.storinghorecaapparatuur.nl
www.webshop-horecabenodigdheden.nl
www.hartmanenznhoreca.nl
www.koelinghorecashop.nl

Aanbieding

© 2011 - 2020 Hartman en zn Horeca Service | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel